Over mij

JO22TA , Ede Gld. , Netherlands

vrijdag 17 juni 2011

Deense Omroep weer op Langegolf actief ..

Denemarken: Langegolf komt terug tot leven ..




Mensen die de weerberichten, berichten voor de scheepvaart en ochtend gymnastiek via de radio volgden hebben een nieuwe goede reden om opnieuw de radio aan te zetten. Tenminste als zij in staat zullen zijn om de langegolf uitzendingen van Denmarks Radio te gaan ontvangen.




Maandag 27Juni ontmantelt Denmarks Radio haar middengolf frequentie 1062 khz. In plaats daarvan komt er een signaal terug tot leven op de langegolf. De frequentie 243 kHz is stil geweest sinds 14 februari 2007.
De doelgroep van dit nieuwe kanaal zullen zijn truckers, vissers en recreatieve schippers en in mindere mate ook Denen die voor langere tijd in Europese buitenland verblijven. Vandaag de dag luisterden zij steeds meer via het Internet naar Denmarks Radio in ieder geval.

"We schakelen van de middengolf over naar de langegolf, een lange golf signaal geeft een wat stabielere en betere dekking dan die van een middengolf zender. In feite gaat het signaal zo in een keer door naar Hamburg of Oslo", legt Denmarks Radio operations manager Puk Astrud uit.

Toen de Deense Omroep nog uitzond via de langegolf werd de frequentie gedeeld met Turkije maar nu binnenkort de Turken (TRT Erzurum) niet meer op deze frequentie aanwezig zijn zal het signaal tot ver over de Alpen gaan reiken.

Van donderdag 16Juni tot en met maandag 27Juni zal nog zowel worden uitgezonden op middengolf en langegolf. Daarna wordt aan het eind van de maand de middengolfzender op 1062 uitgeschakeld.

"Het is een nieuwe zender, die we hebben opgesteld in Kalundborg voor de langegolf uitzendingen, wij zullen nu te horen zijn tot diep in het midden-en Zuid-Europa. Er is er ook een voordeel voor ons, door de verandering besparen we straks veel geld op onze eigen energierekening ", aldus Puck Astrud.

Vertaald uit Deens via Google bron website DR Denmarks Radio : http://www.dr.dk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten