Over mij

JO22TA , Ede Gld. , Netherlands

donderdag 16 februari 2012

DRM Kanaal voor Europa in Test ..

Europa - DRM Mix - iedere zaterdag op KG-7590 kHz


Twee maanden geleden werd het programma DRM Mix opgestart via 7590 kHz, hierin worden eerdere uitzendingen van bekende en beroemde radiostations vervat. Zoals de naam, het zelf zegt, het signaal is in de Digital Radio Mondial standaard.

Deze DRM-uitzendingen, specifiek bedoeld voor Europa, blijken tot dusver succesvol te zijn geweest. Vooral uit Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland komen de positieve geluiden. In Zweden is de ontvangst niet goed. Daarom zal naar alle waarschijnlijkheid de frequentie licht aangepast worden zodat men ook in Noord Europa optimaal zal kunnen luisteren.

De SNR is gereduceerd voor de zender omdat men een hogere gemiddelde output wil bereiken. De kracht verminderen zou de MER verhogen, met weinig of geen negatief effect op de SNR. Bij DRM Mix vraagt men zich af of men de bitrate verder moet reduceren. Het resultaat zou beter zijn met gebruik van 16 QAM, maar er is terughoudendheid over de geluidskwaliteit op 14.88 kbps.

DRM Mix vind je op 7590 kHz, elke zaterdag gedurende de komende weken van 18:00 tot 21:00 UTC, dat is om 19.00-22.00 uur onze METijd.

(HD:radiovisie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten